Grille rozpalone? Brzuchy na wyżerkę przygotowane? To świetnie, bo mam dla Was przepis, na mięsko, które powinno koniecznie trafić na Wasz ruszt! Boczek w piwie i chrzanie to propozycja na letnią, grillową ucztę – aromatyczny, soczysty i jednym słowem – pyszny! A z przygotowaniem poradzi sobie nawet kulinarny laik. Coś dla każdego mięsożercy.
1 kg boczku wędzonego (w kawałku lub już pokrojonego na grube plastry)
0,5 l jasnego piwa o wyraźnie chmielowym aromacie (np. APA)
4 ząbki czosnku
3 łyżki chrzanu
5 łyżek musztardy
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
Boczek w piwie i chrzanie
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w plastry o grubości ok 0,5-1 cm.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie wkładamy do niej plastry boczku.
Marynujemy przynajmniej 5 godzin (można dłużej).
Plastry boczku układamy na ruszcie rozpalonego grilla i opiekamy z dwóch stron – boczek powinien być ładne przyrumieniony, ale uważamy by go nie przypalić.
Od kilku lat związana jestem z organizacją Poznańskich Targów Piwnych i gdybym miała odpowiedzieć na pytanie czym się tu zajmuję, musiałabym chyba powiedzieć, że wszystkim po trochu. Trochę ze mnie taki człowiek-orkiestra. W wolnych chwilach gotuję, wydaję kulinarne książki i przepisami dzielę się na łamach bloga PTP. Świat kraftowego piwa dopiero poznaję, ale degustacja jest zdecydowanie moją ulubioną częścią tej podróży.
Komentarze