Przewiń do treści
Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Boczek w piwie i chrzanie

Boczek w piwie i chrzanie
Boczek w piwie i chrzanie
Tagi: 

Grille rozpalone? Brzuchy na wyżerkę przygotowane? To świetnie, bo mam dla Was przepis, na mięsko, które powinno koniecznie trafić na Wasz ruszt! Boczek w piwie i chrzanie to propozycja na letnią, grillową ucztę – aromatyczny, soczysty i jednym słowem – pyszny! A z przygotowaniem poradzi sobie nawet kulinarny laik. Coś dla każdego mięsożercy.

Na większy apetyt polecam Wam także przepis na kiełbaski w piwnej marynacie, a jak szukacie pikantnego dodatku, to musztarda na stoucie sprawdzi się na grilla doskonale.

Gotowy boczek w piwie i chrzanie
Boczek w piwie i chrzanie

Składniki:

  • 1 kg boczku wędzonego (w kawałku lub już pokrojonego na grube plastry)
  • 0,5 l jasnego piwa o wyraźnie chmielowym aromacie (np. APA)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki chrzanu
  • 5 łyżek musztardy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Boczek w piwie i chrzanie
Boczek w piwie i chrzanie

Sposób przygotowania:

  • Boczek kroimy w plastry o grubości ok 0,5-1 cm.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  • Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie wkładamy do niej plastry boczku.
  • Marynujemy przynajmniej 5 godzin (można dłużej).
  • Plastry boczku układamy na ruszcie rozpalonego grilla i opiekamy z dwóch stron – boczek powinien być ładne przyrumieniony, ale uważamy by go nie przypalić.
  • Serwujemy na gorąco.

Smacznego!

Chcecie więcej?

                          Marysia Banach
Autorem tego wpisu jest: Marysia Banach
Od kilku lat związana jestem z organizacją Poznańskich Targów Piwnych i gdybym miała odpowiedzieć na pytanie czym się tu zajmuję, musiałabym chyba powiedzieć, że wszystkim po trochu. Trochę ze mnie taki człowiek-orkiestra. W wolnych chwilach gotuję, wydaję kulinarne książki i przepisami dzielę się na łamach bloga PTP. Świat kraftowego piwa dopiero poznaję, ale degustacja jest zdecydowanie moją ulubioną częścią tej podróży.

Komentarze